pondělí 19. května 2014

Nový knižní přírůstek



Dneska jsme ve škole kvůli maturitám končili dřív a tak mě kámoška nalákala do antikvariátu. U nás je to takový malý nepatrný obchůdek zastrčený na rohu ulice, kde si ho skoro nikdo nevšimne. Vevnitř jsme spolu byly už několikrát, ale ten obchůdek je vážně maličkej a tak tam jen těžko najdu něco, co se mi líbí. Ale dneska jsem asi měla štěstí, vzhledem k tomu, že jsem narazila hned na dvě knížky. :3



Percy Jackson: Zloděj blesku (69 kč) 

Tahle knížka mě upoutala hned na první pohled. Slyšela jsem o ní už mockrát, ale nikdy jsem se nedostala k tomu, abych si ji přečetla, i když mě kámoška minimálně dvakrát trošku převyprávěla děj a vždycky ze mě začíná chytat nervy, když se jí ptám, jak může být Zeus takovej kokos že si nechá ukradnout blesk :D (jeho nejmocnější zbraň). Tak teď se to aspoň dozvím sama. :)
Jinak, knížka je v perfektním stavu a cena 69 korun na mě přímo volala "kup si mě!" Tak doufám, že mě ten příběh nepřestane bavit hned po pár stránkách :)

  • Četli jste tuhle knížku?
  • Líbila x Nelíbila se vám? A doporučili byste mi ji? (prosím řekněte že jo, ať vím, že jsem si ji nekupovala zbytečně :D)
  • Viděli jste film?

Le Tchéque Pour Vous (Čeština pro vás) (59 kč)

Na tuhle knížku bych snad ani nenarazila, kdyby mi s ní kámoška nezamávala před nosem. Pro přiblížení je to něco jako Francouzsko-česká příručka konverzace. A protože se francouzsky učím a nemám doma žádný podobný slovník (Věřte mi, pro překlady do francouzštiny NIKDY nepoužívejte google translate...nikdy!), tak jsem si ji vzala a myslím si, že 59 kč není moc :)






obr 1 - Docela lituji a zároveň obdivuji Francouze, kteří se tohle musí učit. Až teď jsem si uvědomila, jak je čeština vlastně těžkej jazyk...


obr 2,3 - Ta výslovnost...vypadá vážně vtipně :D


8 komentářů:

  1. Roxy Moonová!!! :D19. května 2014 v 20:01

    Občas tam mívají vážně fajn věci, musí se vyčíhnout ta správná doba. :D Já jsem zase strašně ráda za ty Sonety za 29 Kč, jupííí! :D A zítra možná pojedu do Brna, tak si říkám, že bych se do nějakého antikvariátu mohla stavit.... jen tak... :D sakra, jestli tam zase hodlám utratit všechny mé poctivě vydělané prachy, tak......!!! :D Čeština musí být hrozně těžká na učení, všechny ty výjimky, skloňování... achjo, vždyť s tím mám problém i já jakožto rodilý mluvčí! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Roxy Moonová!! oujééé!! (Naty, tobě hodně hrááblo :DD)
      Jo, přesně :) Teda tohle jsou první knížky, který jsem si tam koupila, když nepočítám tu knížku s receptama :D Ale Anne říkala, že tam ten Percy Jackson byl už hodně dlouhou dobu, tak jsem docela ráda, že ho nekoupil nikdo předemnou :)
      Kdybych četla sonety, tak tu knížku beru hned! Tyjo, závidím! Taky teď mám chuť zajít do nějakýho obrovskýho antikvariátu a vykoupit ho všechen!..Ale tak co, za něco se utrácet musí a lepší knížky než chlast nebo fet no ne? :) (ale sdílím s tebou tvoje pocity! Aww!!)
      Jo no, já občas taky :) a proto tolik obdivuji cizince, kteří se ji rozhodnou učit!

      Vymazat
  2. Taky bych mohla občas prolézt antikvariáty a podívat se po knížkách. Teď ale nemám moc času, potřebuju dočíst dvě knížky o steampunku a Viktoriánské Anglii, abych mohla začít konečně zase psát. A potom budu muset zase přesedlat na knížky k maturitě. Ale co. Třeba si najdu čas i na něco jiného. :)
    Percy Jackson: Přečetla jsem celou sérii a moc se mi líbila! Rick Riordan má super styl psaní, je to jednoduché a krásně se to čte. Navíc mám ráda téma řecké mytologie, takže jsem si příběh pořádně užila. :) Vzpomínám si, že jeden z těch pěti dílů byl z mého pohledu trochu slabší (myslím, že to byl 4. díl - Bitva o labyrint), ale v poslední knížce se všechno vynahradí. Postavy jsou fajn, kromě Krona a řeckých příšer tam není žádná vyloženě záporná postava. Teda kromě jednoho výrostka, který se zpočátku tváří přátelsky, ale nakonec vyjde najevo, že až tak super není. Ale i tak jsem k němu po celý příběh chovala jisté sympatie, protože mi ho bylo hrozně líto (končím s hodnocením, začala bych spoilerovat).
    Celkově Percy Jackson - dobrá volba! Skvělá četba pro odpočinek. :)
    Filmy jsem viděla dva, co jsou zatím natočené. Nevím, jestli jsi některý z nich viděla. Jestli ještě ne, tím líp. Ani se na ně nedívej. Nebo aspoň ne dřív, než přečteš knížky. Filmy o Percym mají s příběhem společný možná tak akorát název a jména postav. Jinak co se týče děje je to katastrofa v případě obou dílů. V prvním díle mě dost zklamal režisér Chriss Columbus. Natočil první dva díly Harryho Pottera, tak jsem myslela, že to bude super. Nebylo. Vznikla z toho podle mého názoru strašná patlanina na způsob HP a v jejím duchu se nese i filmový druhý díl. Jakoby si chtěli vykompenzovat to, že HP skončil, a potřebovali nahnat puberťáky na další podobnou sérii. Ale tím Percyho příběh neskutečně zmršili. Původně mě film nakopl k tomu, abych si knížku přečetla. Ale po přečtení série nemůžu filmy ani cítit. Jestli natočí třetí díl, půjdu osobně protestovat. Jediný herec, který se mi celkem líbil, byl představitel Grovera. Jinak při promítání Moře nestvůr jsem mlátila hlavou o sedadlo přede mnou, protože pro člověka, co zná knihu, je to neskutečné utrpení. Knížky by se takovýmhle způsobem kazit neměly. Když jsou filmaři schopní z fantasy s řeckou tématikou udělat "sci-fi" (cituji z programu kina), potom je někde chyba. A je to hrozná škoda. Percy je moc fajn. Takže doporučuji v tomto pořadí - nejdřív kniha, potom film. :)
    Ten slovník je fajn. :) Já jsem zase měla tu čest bavit se s jedním Angličanem a když jsem mu řekla, že chci studovat češtinu, taky uznale pokýval hlavou, že čeština je jeden z nejsložitějších jazyků na světě. Ale zase záleží na člověku. Máme ve třídě spolužačku, která se do ČR přistěhovala, když jí bylo kolem 10 let a dneska v 18 letech umí česky naprosto perfektně. Je teda fakt, že občas nezvládne správně vyskloňovat, ale pravopis někdy ovládá lépe než většina třídy. :D Ono taky záleží, jestli má člověk trochu cit pro jazyky. Dost věcí jde potom mnohem jednodušeji. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Týýjo, takový dlouhý komentář!!! :3 (vždycky mě to hrozně baví číst :3)
      Slavnostně ti oznamuji, že jsi se právě stala držitelkou nejdelšího komentáře tohoto blogu! :)
      Ok, poďme ďalej

      Doufám, že se mi Percy bude líbit minimálně stejně tak jako tobě! Po tom, co čtu tvůj komentář, mám chuť knihu okažitě vzít do rukou a začít ji číst, jenže mi ještě zbývá pár kapitol ve Střetu králů, takže bych chtěla dočíst nejprve to a potom se hrdě vrhnu na Percyho! :)

      Když už je řeč o Řecké mytologii - nedávno jsme probírali v Češtině Antické Bohy a kámoška, která Percyho četla mi řekla, že si jména Řeckých Bohů pamatuje vlastně jenom díky tomu :) Docela jsem jí záviděla, protože jsem se to narozdíl od ní muselatenkrát drtit nazpaměť :) Ale aspoň doufám, že se teď v Percym nebudu ztrácet, když už většinu těch Bohů i čeho byli "patroni" umím ze školy :)

      Neviděla jsem je a..dobře, ani na ně koukat nebudu :D Stejně ke mě ze všech jdou zprávy o tom, jak to zmrvili a že to s knížkou souvisí jen...minimálně, no možná, jak jsi řekla - stejný je pouze název a jména postav :) Když o tom tak přemýším, napadá mě, že podobným způsobem zkazili Eragona - viděla jsem film a byla jsem z toho nadšená a to mě nakoplo, abych si přečetla tu xxx stránkovou knížku, která (až na pár nudných pasáží, ale o tom tu teď mluvit nebudu :) ) byla suprová! Ale hlavně - když se ted zpětně podívám na film, nemůžu si pomoct, ale...zkazili ho, totálně. Nevím, jestli jsi ho viděla nebo ne, ale v porovnání s knížkou je to na nic. (Zaprvé je to podle mě hrozně zkrácený, Murtagh...moje nejoblíbenější postava si tam narozdíl od knížky jednom pípne a Vardenové...panebože, co tam z nich udělali!?...::D) Ale hlavně do filmu nedali několik docele důležitých postav, čímž všechny fanoušky knihy dokonale připravili o naději na pokračování, protože na ten konec se už snad ani navázat nedá...

      Tyjo fakt? - totální respekt před ní!
      Ano, čeština JE! A to právem! (pády, skloňování, shoda v příčestí...) o tom si může Angličtina nechat jen zdát, a to z daleka není všechno. No aspoň, že narozdíl od nich máme jenom tři časy :)
      Ale i tak...buďme rádi, že jsme češi a že umíme jeden z nejtěžších jazyků na světě!!! :)

      Vymazat
  3. A já si říkala, co to je ta druhá kniha :-)

    Lillen - anesdiren,blog.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Já tak hrozně ráda navštěvuji antikvariáty! :3 Vždy si z nich něco odnesu. Většinou mám i štěstí na obdobné nové kousky. Třeba je to rok, co jsem v tom našem, Zlínském, sehnala Drakii. Knížka sice průměrná, ale měla jsem z toho hroznou radost! Obzvlášť, když to byla v té době ještě celkem novinka a měla jsem ji na to read listu. :)

    Percyho jsem nečetla. Zatím. I když jsem na podzim vyhrála u Wulfiho celou jeho sérii, ještě jsem se k němu nedostala. Ale co jsem tak koukala na pár stránek, je to čtivé, jednoduché a hrozně oddechové. Takže, až dočtu to, co potřebuju, asi se do něj pustím. Sestře se líbil! :) Filmy nekomentuju. Nelíbily se mi. Přišlo mi to hrozně komerční a vůbec ne takové, jak na mě působilo těch několik řádků, co jsem posléze přečetla.

    A ten slovník se doma určitě neztratí! Taky bych ho vzala, kdybych ho viděla, byť Francouzsky mluvím tak maximálně ve snech! :D Ale hodí se mít to doma. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? Tak to je skvělý :)
      Já s obcházení antikvariátů sice teprve začínám, ale jen co se dostanu do Brna tak...(moje peněženka nejspíš utrpí mocnou ztrátu :D) Ale na druhou stranu mi kámoška říkala, že některý velký antikvariáty v Brně nejsou nic moc, tím myslím, že se tam nesežene moc nových knížek...ale člověk asi musí hledat :)

      Tu Drakii ti moc přeju! Slyšela jsem o ní a myslím, že jsem párkrát zahlédla v knihovně, ale zatím se mi do rukou nedostala :)


      Děkuju za doporučení :) já letmo přečetla asi polovinu první stránky a pak jsem s knihou hned spěhala k pultu! Takže jakmile dorazím Střet Králů (už mi zbývá vážně kousíček), vrhnu se na to :) a opravdu budu potřebovat nějakou oddechovku!

      Já filmy neviděla, ale ze všech strach ke mě od lidí, co to viděli, doléhá, jak je to hrozný, takže...to nejspíš ani nebudu zkoušet pustit, jinak si ten příběh zprotivím ještě předtím, než se vůbec pustím do čtení :D

      Vymazat