pondělí 2. června 2014

7. Důvodů, proč začít psát | Psaní je perfektní způsob, jak strávit volný čas








 Jen si to představte: Je dlouhé sobotní odpoledne, venku je hnusně, zima a ke všemu ještě leje jak kdyby se tam nahoře někdo zbláznil, v telce dávají úplný hovno a celkově není nic moc co dělat. A vy se povalujete v posteli, čekujete facebook, jestli vám náhodou nepřibylo nový upozornění, že vám ten a ten člověk lájkl fotku, i když jste to za posledních pět minut kontrolovali asi dvacetkrát, a vůbec, s každou uplynulou vteřinou se užíráte ještě větší nudou...
Jasný na každého z nás občas přijde ta nechtěná nálada, kdy je člověk natolik otrávenej ze všeho kolem, že nemá chuť dělat absolutně nic. Ale vezměte si to z jiného úhlu - vrátíte se ze školy dom. Co uděláte jako první? - zapnete počítač, samozřejmě, Zkontrolujete všechny možný i nemožný sociální sítě atd atd...jenomže co pak? Co děláte dál?

Už dost dlouho přemýšlím nad otázkou: Co dělají všichni ti lidi, kteří během dne nemají kromě školy jiný další zájmový aktivity? Zvlášť když je ještě ke všemu hnusně? Pokud to samozřejmě nejsou šprti, kteří do sebe celé odpoledne drtí látku na příští den.

A teď vážně - kolik byste řekli, že jich až do večera prosedí u počítače?...Téměř...skoro...všichni.
Připadá vám to jako perfektní trávení volného času? Jasný proč ne, hrát do noci Dotu2 je velice smysluplná činnost! (s tímto výrokem definitivně přiznávám, že jsem pokrytec :D)

Hraní her a sezení u facebooku je sice fajn, ale prospíváte tím někomu? Co tím získáte, když u toho strávíte X hodin denně? Křivý záda, nervy nadranc a několik dioptrií jako dáreček navíc, ale to je do reálného života asi tak všechno. Dobře, i o těch přínosech by se dalo diskutovat, osobně si zatím stojím a dokážu jich vyjmenovat hned několik..:P (ale o tom možná jindy)

Není lepší místo toho udělat s časem který člověk po týdnech nabitých školou a povinnostmi konečně získal něco užitečnějšího? Upřímně - Zkusili jste se někdy večer před spaním zamyslet nad tím, co smysluplného jste přes den udělali?

Jestli ne, radím vám, udělejte to a jestli jste na tom tak špatně jako já, tak hodně rychle! K čemu to je? Dívat se, jak čas letí a dny mizí jeden za druhým v nekonečným toku života, zatímco vy si odškrtnete z kalendáře další proflákaný odpoledne?

Psaní je perfektní způsob, jak strávit volný čas, říká nadpis článku. Ano je. Jeden z mnoha. Podobně jako sport, čtení a spoustu jiných zájmových aktivit, kdy děláte něco pro sebe nebo pro lidi kolem vás a odráží se to do vašeho života. Nechci psaní stavět na vrchol pyramidy všeho co se dá dělat, každého přece baví něco jinýho. Pokud nepíšete a ani nemíníte začít, můžete v klidu a s čistým svědomím zavřít tuhle stránku a žít šťastně až do smrti, aniž byste se museli prokousávat skrze druhou polovinu (*ztrápený povzdech*, to má ještě druhou půlku? :O)

Když máte čas, piště! Je to určitě lepší, než nadávat u sešitu z fyziky a následně mlátit hlavou do stěny a nadávat ještě víc. Piště, protože čas strávený nad tím se vám mnohonásobně vrátí v podobě reakcí vašich čtenářů! (pokud nějaké máte)

Teď nechci tvrdit, že byste měli při každým rozmaru nudy vyjít na balkón s blokem a tužkou a skládat přírodní lyriku na déšť "Ó kapky mé, vy jste tak úžasné" anebo v horším případě "Prší, prší, jen se leje a mě už to pěkně sere!"

 Ať žije seberealizace!

Kdo to ještě neví, měl by si uvědomit, že nepíšete pro sebe, ale hlavně pro ostatní a každý z nás jistě zažil ten skvělý pocit, když zjistíte, že se vaše tvorba někomu líbí, když čtete komentáře ve kterých vás zoufalí čtenáři prosí o pokračování, jinak si brzo něco udělají a vy se jen usmíváte od ucha k uchu a jste šťastní, že to, co děláte má smysl, a že čtyři hodiny psaní kapitoly nebyly nazmar. Tohle přece MÁ smysl!

Ať žije EGO! (aneb jak je to doopravdy)
"Yeees!!! Další komentář! MucQá, jsem prostě nejlepší spisovatel, když mám víc komentářů, než všechna moje Affska dohromady! Sakra, co se děje, už čtvrt minuty nikdo nekomentoval!?" :OO


Piště pro lidi, ne pro svoje Ego! :)


Předchozí článek ||Zpět do rubriky || Další článek

12 komentářů:

  1. Opět moc hezký článek. Souhlasím do posledního písmene! Já asi patřím do kolonky "šprti", protože většinou přijdu ze školy, zapnu notebook, chvilku si odpočinu a potom makám až do večera, protože když je člověk na gymplu, nic jiného mu bohužel nezbývá. A bude hůř, blíží se mi totiž maturita. :D Ale myslím, že je hodně důležité dělat něco jen tak pro potěšení. Já osobně dělám spoustu věcí proto, aby se to lidem líbilo a měli z toho radost. Hraju na hudební nástroje, kreslím a píšu. Dokonce jsem díky těm, kteří mé literární pseudobláboly čtou, částečně zredukovala svou posedlost v zabíjení postav. A to je obrovský výkon. :D Ať už je to psaní nebo jakákoli jiná činnost, je úžasné dělat něco nejen pro sebe, ale i pro ostatní. Když potom zjistíte, že to lidi opravdu baví, je to ten nejskvělejší pocit na světě. Protože vidíte, že to, co děláte, opravdu má smysl. :)
    Realita: Taky po zveřejnění nové kapitoly ještě nejméně deset minut zíráte na obrazovku, jste na sebe patřičně hrdí za odvedenou několikahodinovou práci a koušete si nehty při pohledu na odkaz "Nové komentáře"? To je panečku užírající pocit. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, děkuju, děkuju! :)
      Ále ty se přeče "nešprtáš" protože bys chtěla, ty se šprtáš protože musíš a proto nejsi žádnej mazánek!! :) Já se taky učím občas i přes celej večer, když druhej den píšem fyziku (bléé >_<)
      To je super! je fajn, že na světě ještě existují lidi jako ty, co se snaží dělat ostatním lidem radost! :)
      Já jsem naopak díky podvědomé inspiraci Hry o Trůny úmrtnost postav výrzně navýšila, bez ohledu na to, jestli se to čtenářům líbí nebo ne, ale o tom až jindy :D
      Je všeobecně škoda bát se ukazovat svoji tvorbu ostatním a zbaběle ji schovávt někde na dně šuplíku, kde ji nikdo nemá šanci vidět. A JE úžasný pocit, když vám někdo napíše "tvoje povídka je skvělá, piš prosím dál, nemůžu se dočkat pokračování!" (a k tomu teda i výpis všech nedostatků, co se mu na ní nelíbí, ale i tak to příjemě zahřeje u srdíčka :3)
      Taky to děláš? :D Uuuf, nejsem jediná! :D Teda já né že bych u toho seděla zírala, já spíš bezprostředně po zveřejnění článku kontroluji blog každý dvě minuty, jestli náhodou někdo nekamentoval :D (nééé, nedělám to, samozřejmě O:) )

      Vymazat
  2. Strašne super článok :)
    Len u mňa je skôr tak, že si ten čas potom nemôžem nájsť aj keď by som strašne chcela. A keď mám čas, tak nie sú nápady. A keď sú nápady tak nie je čas. Aww :D
    Ale s postavami žjem stále. V hlave sa mi tvoria samé nové dialógy.
    Ale som za to rada, že na miesto chodenia po baroch po večeroch píšem :) Ak je aj múza a čas :)
    A posledná veta ma dostala :D Občas som tiež taký narcis.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano přesně přesně přesně! Svatá slova! mám to úplně stejně a vůbec myslím, že se nenajde pisovatel, kterej by to tak neměl! :D Já když mám čas, většinou se i ten nápad najde, ale tááááák strááášně se mi nechce...O:)
      Tohle ti závidím! taky bych se do života svých postav chtěla dostat tak, aby se mi v hlavě tvořily doalogy :)
      Já po večerech místo chození po barech...hraju :D Wowko, Lolko...a přemýšlím, že se stáhnu ještě Assassina, CoD nebo nějak tak :D Aaaaaach!
      Občas?...to máš ještě dobrý! Já furt :D

      Vymazat
  3. Nene... nefotila... ten obrázek je z netu :))

    Proby (proby.blog.cz)

    OdpovědětVymazat
  4. Vzhledem k tomu, že mám asi tak milion koníčků, tak se nikdy nenudím. A jsem ráda, že jsem se na školu konečně vykašlala, protože jsem se stejně víc věnovala koníčkům, než jí. No, ale zpět. :D
    Taky jsem fakt přemýšlela, co dělali mí spolužáci, když přišli domů. Moje spolusedící si četla pak si zašla na pivko, to vím jistě. :D A ten zbytek? Zevlil na facebooku a nic, absolutně nic nedělal.
    Jasně, taky to dělám. Přijdu z práce a když nejdu spát, tak sedím až do večera u kompu, ale - buď si na něm čtu, něco tvořím a upravuju, mám na něm předlohu na kreslení, nebo píšu!
    Na facebooku skoro nejsem, jako zase spíš odpoledne kolikrát probloguju. Což je v poslední době opravdu příjemné. :3 Nebo se kouknu na film, když se mi nechce absolutně nic. A pak jdu spát. Abych mohla v 5:45 vstát a jít do práce. :D
    Ale i když třeba píšu, čas utíká hrozně rychle a člověk se nenadá a jsou tři ráno a furt píše, protože je do toho zažranej, tak ani nejde třeba spát. :D To se mi stalo jednou. Druhej den jsem měla mód radioktivní rybička. Překvapivě. :D Ale jak říkáš, i když tvrdíme, že píšeme hlavně pro sebe, píšeme pro ty, kterým se naše tvorba líbí a těšíme se, co na to řeknou. Za tohle to ponocování a kašlání na školu stojí. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. *oprava 4:45 :D
      Kdybych vstávala o hodinu později, tak bych to na šest nestíhala. :DD

      Vymazat
    2. Já mám normálně vstávat o 6 a možná ještě dřív, bych měla ráno pěkně pohodičku, ALE :D...samozržejmě že vstávám o dvacet minut pozdějc, takže...:D

      Vymazat
    3. Odpověď 2 :D

      Taky mám miliardu a jeden koníček a klidně bych si nabrala další, (marně sním o kick boxu a kámoška se mě snaží dotáhnout do výtvarky) ale ten čas na to prostě není...:/
      Sice jsem teď sekla s kytarou, ale za to mi přibude taneční a nejspíš i sbor, takže se mám opět na co těšit :D
      Většina mých spoužáků taky zeblí na facu den co den a noc co noc. Vážně, sou online tak často, že se divím, jak je to ještě vůbec může bavit. Dóbře, taky tam po večerech posedávám, teda pokud zrovna nehraju Lolko anebo...nepíšu (ooopravdu výjimečně)
      Tyjo, psát celou noc! Tomu říkám odhodlání pro věc! já nejdýl psala tak do dvou, potom už jsem si řekla, že FAKT musím jít spat, i když já ve škole ležím na lavici i když večer zalehnu v 10, takže v tom není zas takovej rozdíl :D ale teď o prázdninách mám v plánu udělat nonstop noc! (úúplně se vidím, zalehnu už o půl 1 i když v sobě budu mít 3 kafe :D)
      a na školu je občas taky poktřeba kašlat! škoda, že jsem si to uvědomia až ke konci května, kdy mi už stejně všechno bylo jedno :D

      Vymazat
  5. Svým způsobem to vyjadřuje, proč jsem začala psát já, a pak to přerostlo do toho, že mě to NESKUTEČNĚ baví.
    I já jsem měla stadium, kdy jsem psala pro blog... dnes si píšu HLAVNĚ pro sebe do šuplíku. Může se to zdát jako zbytečnost, ale já to fakt dělám ráda ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dobře, že si začala psát proto a ne pro slávu a peníze! :) (jako někteří spisovatelé...>_<)
      Psát pro blog je nanic, bere to tu radost z toho něco tvořit, když člověk musí...já si teď dávám od blogu a všeobecně psaní trošku voraz, :D protože vím, že mě k tomu nic nenutí (jen vlastní svědomí :D)
      "hlavně pro sebe?" takže na blog už nikdy nic? o.O?

      Vymazat