neděle 23. listopadu 2014

Jak psát | Téma [1] - O čem psát?


 "Píšu svoji první knížku!"
"Bezva. A o čem to je?"
"No je to o..." 

Tenhle krok si musíte pořádně rozmyslet, protože tento faktor z 90% rozhoduje jestli si vaši knihu někdo koupí anebo ji po přečtení anotace vrátí zase zpátky do regálu.V tom horším případě vám už v nakladatelství řeknou, že je kniha (slušně řečeno) o ničem a nic vám nevydají.

Takže tu mám pro vás hned do začátku jedenu milionovou radu:
Piště o teen dětičkách, kteří jediní mohou spasit svět, milostných trojúhelnících, ale taky hlavně fanfiction na One Direction nebo Harryho Pottera, protože s tím se poslední dobou doslova roztrhl pytel a zaručeně tak nebudete mít nouzi o čtenáře!

Jednoznačná výhoda je, že budete mít zaručeně úspěch, i když neumíte ani trochu psát. Pokud teda berete jako úspěch to, že vás budou číst jen zarytí milovníci tohoto typu fanfiction, co mají druhý Vánoce z toho, že objevili už 150 povídku, ve které Malfuj skončil s Hermelínou nebo že se do hlavní hrdinky zamiloval Niall Horan, a ti ostatní vás budou nenávidět. Ve druhým případě obzvlášť ti, co poslouchají normální hudbu. (Nával hejtů directionerek za 3...2...1...)

Pro začátek bychom si všichni mohli přiznat, že se snažíme vymyslet takový příběh, který by oslovil co největší skupinu lidí. Víc lidí = víc čtenářů a pochopitelně víc komentářů a větší popularita. Každý  autor o tom sní - vlastnit blog s vysokou návštěvností a stovkami komentářů u povídek a neříkejte, že ne.

Problém ale nastane v okamžiku, kdy se ve své touze získat si slávu, necháte zaslepit mainstreamem. Momentálně frčí andělé - Tak píšu o andělech! Anděly vystřídali zmutované démoni? - proč né - píšu o zombí démonovi se dvěma choboty místo zadku. I když ve skutečnosti ani nevím, co to démon je nikdy mě podobná literatura nelákala.

  • Nepište o ničem, co je vám cizí

To znamená, že se nepouštějte do psaní knihy ve stylu 50 Shades of Grey, když jste to ještě nikdy nedělali nebo o tom nemáte aspoň trošku představu. Budete akorát vypadat jako blbec.
A jestli nevíte, co je to Protoneutronaquadriový fůzovýhomomonitor, tak radši nepiště Sci-fi

  • Nepiště o ničem, co nemáte rádi, i když to má momentálně obrovskou čtenost

Jestli nemáte rádi YA (YoungAdult) fantasy - NEPIŠTĚ HO, jestli máte vrozenou averzi ke všem druhům fanfiction - NEPIŠTE JE, a jestli se z každýho hororu v televizi totálně posraní strachy, ve svým vlastním zájmu se nepouštějte ani do nich.

Naopak snažte se psát ty typy příběhů, které byste sami chtěli číst nebo piště o tom, co je vám blízké a hlavně, co znáte!

Důležitý je uvědomit si, že i když to láká - mainstream je ve skutečnosti pěkný svinstvo, takže jestli nechcete zapadnou mezi tisíce autorů, co omývají vesměs to samý téma, budete si muset najít jinou cestu. Na druhou stranu je ale zase pitomost psát o tématu, které nezajímá naprosto nikoho, i když ho třeba máte rádi.



2 komentáře:

  1. Chválím, opět pěkný článek. Dokážeš to podat hezky, vtipně, ale přitom svým způsobem poučně. Je to supr. :)
    Právě díky FF na Harryho Pottera jsem se kdysi dostala ke psaní. Nejsem vyloženě proti nim, ale zároveň je cíleně nevyhledávám ani už dávno nepíšu. Zastávám názor, že je vždycky dobré učit se od mistrů. Jak v kreslení, tak i ve psaní. Člověk odkouká základní slovní obraty, naučí se, jak příběh trochu uspořádat a tak. Ale nic se nemá přehánět. Postupem času si každý najde svůj vlastní styl a začne psát něco vlastního. Tak to bylo alespoň u mě. :) Navíc u FF je velká nevýhoda v tom, že kdybyste je náhodou chtěli vydat, není to vůbec jednoduché kvůli autorským právům. Potřebujete k tomu souhlas autora. Dost (zbytečně) komplikovaná záležitost. Když píšete svoje vlastní povídky, nikdo proti vám nemůže nic.
    Jinak naprosto souhlasím - psát příběhy podle toho, co "zrovna frčí", je s prominutím ta největší BLBOST, jakou si člověk může říct. Jak už bylo moc dobře řečeno v článku - člověk má psát o tom, co ho baví, a snažit se námět podat tak, aby to zaujalo i někoho jiného. Píšu proto, abych ostatním předal svou myšlenku. Ne, abych je krmil tím, co už dávno vědí. Vždyť psát, to je skoro jako poslání. :)
    PS: "Protoneutronaquadriový fůzovýhomomonitor" .. hmm, asi si budu muset doplnit znalosti ze sci-fi. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! :3 Tvoje komentáře k těmto článkům mě vždycky hrozně moc potěší!!

      Já jsem proti fanfikcím na HP taky dlouho nic neměla...dokud jsem je neviděla absolutně všude. Protože, když už je toho moc, tak se to člověku zproticí, ať je to cokoli. A většinou to právě byly ty typy, které jsem zmiňovala v článku nebo že se studentka zamiluje do Snapea...atd atd...a spousta z nich ani neměla dobrou literární úroveň.

      Těžko tak najdu FF, která mě zaujme, možná taky proto, že je stejně jako ty nijak síleně nevyhledávám, ale nedávno jsem narazila na FF na Game of thrones s názvem "Little dove" od Nebeské a to mě zaujalo hodně! (pro představu - je to o dívce, kterou provdali za Gregora Clegana!) četla jsem dvě kapitoly a zatím to splňuje moje očekávání, tak uvidím, co bude dál :)

      Možná proto ani FF nepíšu, protože vím, že to nikdy nebudu moct vydat a tak radši věnuju čas vlastní tvorbě. A ano, od mistrů se musíme učit! Mě třeba hrozně inspiruje Martin Collinsová a Erin (její styl psaní obdivuji už od chvíle, co jsem narazila na její blog a přečetla první kapitolu OŽ) a i když už jsem od někoho slyšela, že mu můj styl psaní připomíná Hunger Games, nesnažím se to kopírovat....vážně ne. Možná podvědomě? co já vím.

      "Píšu proto, abych ostatním předal svou myšlenku. Ne, abych je krmil tím, co už dávno vědí. Vždyť psát, to je skoro jako poslání." - tak krásně řečený! ♥

      PS: Taky netuším, co to je :D :D Ale bylo to ve Stargate Animated :D

      Vymazat